We downloaden er wat op af, van muziek en boeken tot films en complete series. Wij Nederlanders houden immers van gratis. Wanneer we helemaal voor nop aan dat gave nieuwe album van onze favoriete artiest kunnen komen, laten we die kans dan ook zeker niet schieten. Maar wist je ook dat er een downloadverbod van kracht is? Dit verbod is er eigenlijk al sinds 2014. Illegaal downloaden mag niet meer en zou in principe beboet kunnen worden, maar het gebeurt nog steeds op grote schaal. In deze blog leggen wij jou graag uit wat er verstaan wordt onder illegaal downloaden, hoe er gehandhaafd wordt hier in Nederland en in andere landen en hoe mensen het downloadverbod proberen te omzeilen. Lees snel verder!
Schending van het auteursrecht
Illegaal downloaden is het gratis binnenhalen van bestanden waar auteursrecht op rust. Denk bijvoorbeeld aan muziek, films, series en boeken. Dit soort auteursrechtelijk beschermde media wordt dan zonder toestemming van de auteur verspreid en door anderen weer gratis gedownload. Op deze manier ontstaan er dus illegale kopieën van het bestand zonder licentie. Je kunt je vast wel voorstellen dat het illegaal verspreiden en downloaden van media absoluut niet wenselijk is omdat de auteur hierdoor veel geld misloopt. Bestanden kunnen op verschillende manieren illegaal worden verspreid, maar torrenting is wellicht de bekendste.
Handhaving in Nederland vergeleken met andere landen
Hoewel het downloadverbod in Nederland al sinds 2014 van kracht is, wordt er nog steeds niet echt hard opgetreden tegen de mensen die de bestanden downloaden. Het aanpakken van het illegale downloaden vindt eigenlijk vooral plaats aan de andere kant, dus bij de verspreiders van de media. Zo worden er niet alleen geldboetes uitgedeeld, maar zijn er ook al enkele grote downloadsites geblokkeerd. Denk bijvoorbeeld aan The Pirate Bay.
Wanneer we de handhaving in Nederland vergelijken met andere landen, valt het op dat ze in onze buurlanden Duitsland en België wél fikse downloadboetes uitdelen aan mensen die schuldig zijn aan illegaal downloaden. Aan de andere kant zijn we ook weer niet het enige land waar downloadboetes niet worden nageleefd. Integendeel, de lijst met landen waar downloadboetes ook daadwerkelijk worden uitgedeeld is nog steeds vele malen korter dan de lijst met landen waar het beleid niet wordt nageleefd. Het is echter wachten op het moment dat hier ook hard wordt opgetreden.
Hoe te omzeilen
Wil je niet gepakt kunnen worden, dan moet je dus onder de radar blijven. Veel mensen doen dit door middel van een VPN. Dankzij de versleutelde verbinding kunnen ze veilig en anoniem internetten en dus ook downloaden. Niemand kan achterhalen wat je precies doet, omdat je eigen IP-adres afgeschermd wordt. Ook maakt een VPN het mogelijk om blokkades te omzeilen.
Daarnaast zien we een verschuiving van torrents (waarbij je IP-adres zichtbaar is) naar Usenet (waarbij je IP-adres niet zichtbaar is). Toegang tot het Usenet kun je verkrijgen via een Usenet Provider zoals ViperNews. Let op: dit maakt het illegaal downloaden van bestanden niet plots legaal. Je bent nog steeds strafbaar bezig! Gelukkig zijn er ook genoeg auteursrechtvrije bestanden te vinden op het Usenet. Zo hoef je niet bang te zijn voor eventuele boetes in de toekomst.