Inhoud van de pagina
Wat een geluk! Eindelijk heb je de sleutel van je nieuwe woning in ontvangst genomen. Tegelijkertijd is nu ook het echte werk begonnen. Misschien staan er nog wel ongelooflijk veel bouwplannen op de agenda voordat je hier kunt wonen. Het allerleukste blijft het inrichten natuurlijk. Makkelijk is dat echter niet. Want hoe deel je die grote, lege kamers in? Voor welke accessoires kies je? Welke kleuren? Hoe financier je dit alles? Kortom: genoeg om over na te denken. Duizelt het je nu al? Met de volgende tips bij het inrichten van een nieuwe woning wordt het vast een stuk makkelijker.
Budget bepalen
Voordat er begonnen kan worden is het eerst tijd voor misschien niet het leukste klusje, maar wel een hele belangrijke. Het budget bepalen. Er zijn maar weinig mensen die echt onbeperkt uit kunnen geven, dus waarschijnlijk heb je wel een idee wat jouw maximale budget is. Hoeveel heb je nu op de spaarrekening staan?
Dan kan het natuurlijk ook nog dat de verbouwing erg is tegengevallen. Allemaal onvoorziene kosten waardoor de spaarrekening wel erg dunnetjes is geworden. Tijd om met de handen in het haar te zitten is er niet. Maar hoe kun je het huis nu nog inrichten? In dit geval is het misschien een idee om geld te lenen. Uiteraard is zelf sparen de goedkoopste oplossing. Wanneer hier echter onvoldoende tijd meer voor is, dan is een persoonlijke lening een prima alternatief. Houd er wel rekening mee dat je met een nieuwe woning misschien ook hogere maandelijkse vaste lasten krijgt. Leen nooit meer dan je financieel aan kan. Zo voorkom je problemen in de toekomst.
Indelen
Het maakt het al een stuk makkelijker als je weet welke functie elke ruimte zal vervullen. Hoe ga je de benedenverdieping indelen? Hou je de woonkamer waar deze al stond of verschuif je alles? Wel goed om er rekening mee te houden dat dit vaak ook betekent dat er kabels opnieuw aangelegd moeten worden. Beneden alles omgooien is vaak niet zo makkelijk als het lijkt. Ook omdat je met een televisieaansluiting en eventuele gasaansluiting in de keuken zit. Boven kun je heerlijk je gang gaan.
Teken al je plannen in een plattegrond. Zo zie je direct waar elke ruimte straks voor gebruikt wordt en kun je ook een ‘verlanglijstje’ maken voor de meubels die hier moeten komen te staan.
Neem oude meubels mee of shop voor tweedehands meubels
Wil je een heel huis opnieuw inrichten? Inclusief alle toebehoren zoals pannen, bestek, dekbedden en ga zo maar door? Dan hangt hier een flink prijskaartje aan. Daarom is het goed om vooraf te onderzoeken waar je op kunt besparen. Zijn er bijvoorbeeld oude meubels in huis die je zou kunnen meenemen? Als je de uitstraling van de meubels niet meer bij de woning vindt passen, zijn ze altijd weer relatief gemakkelijk op te knappen. Je kunt er ook voor kiezen om tweedehands meubels bij de kringloop vandaan te halen. Dat is niet alleen goedkoop, maar zo draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu.